La setmana del 31 de juliol al 5 d’agost va ser intensa en escacs a Can Ninetes ja que es celebrava el Festival d’Escacs amb competicions de totes les modalitats: per edats, actives, ràpides i l’Obert. De tots els tornejos en penjaré una crònica i aquesta es centrarà en el XII Obert de Santa Eugènia, jugat a un ritme d’una hora per jugador amb trenta segons d’afegit per jugada, vàlid per Elo FIDE i català, aparellaments pel sistema suís a doble volta diària, el que va fer que un torneig de nou partides passés volant en només cinc tardes. El director del torneig va ser en Jordi Vidal i els àrbitres, en Jordi Bigas i en Carles Vilà.

Expectació per seguir la partida entre el MC Emili Colls i el sub-12 David Acevedo. (Foto: Jordi Álvarez)
Expectació per seguir la partida entre el MC Emili Colls i el sub-12 David Acevedo del CE Alt Empordà. (Foto: Jordi Álvarez)

D’un total inicial de setanta jugadors, destacava la presència de nombrosos jugadors joves, alguns amb prou nivell com per seure a les primeres taules a la darrera ronda, cas del sub-16 olotí Abel Lázaro (CE Olot) qui va decidir el campió del torneig empatant a la taula 1, i del sub-14 cassanenc Biel Horta (CE Gerunda) qui va jugar a la taula 3 amb opcions també de classificar-se en el pòdium. Tot i ser un obert que no oferia premis en metàl·lic llaminers, també va comptar amb presència de jugadors arribats de lluny, com el favorit número 1, el sub-20 rus Alexei Ilenko, el francès José Gómez o el sevillà José Antón Fernández. També hi havia jugadors gironins veterans, dels de tota la vida, com el cassanenc Guillem Burset (CE Cassà) o el blanenc Adelito Ruiz (CE Blanes).  Els tres candidats al campionat eren l’amunt dit Ilenko, i els Mestres Catalans Jordi Triadú (CE Olot) i Emili Colls (CE Figueres). De tots tres, només en Colls va arribar al pòdium ja que hi va haver força competitivitat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
El veterà Guillem Burset, president del CE Cassà, observat per l’Enric Vázquez (CE Santa Eugènia) (Foto: Jordi Álvarez)

A la segona volta ja vam tenir sorpreses. A la taula 1, Francesc Massaguer (CE Caldes), 16è en el rànquing inicial,  aconseguia d’empatar contra el rus Ilenko mentre que a la taula 2, el sempre sorprenent sub-16 Isaac Turón (CE Santa Eugènia) també empatava contra el Mestre Català Triadú. A la taula 8, el sub-14 Miquel Farré (CE Sant Gregori) aconseguia el punt complet contra el sevillà Fernández.

 

L'Isaac Turón (CE santa Eugènia) durant la partida que va empatar contra el Mestre Català Jordi Triadú. (Foto: Óscar Roqueta)
L’Isaac Turón (CE santa Eugènia) durant la partida que va empatar contra el Mestre Català Jordi Triadú. (Foto: Óscar Roqueta)

La tercera volta va veure com l’olotí sub-16 Lázaro empatava a la taula 2 contra el número 4 del rànquing inicial Torsten Rex (CE Santa Eugènia) el que deixava quatre líders que havien puntuat a totes les partides: MC Colls, Molano, Gómez i Álvarez. Tots quatre ens enfrontaríem a la quarta jornada, acabant Colls i Molano com a líders amb quatre punts, seguits a mig punt per Triadú i Ilenko. A la cinquena volta van continuar els enfrontaments al capdavant entre els favorits del torneig. A la taula 1, Colls empatava contra Ismael Molano (CE Montornès), qui fa uns anys fregava els 2250 punts d’Elo català i té l’honor de ser el jugador de la Federació Catalana que més partides disputa al cap de l’any. A la segona taula empataven també Ilenko i Triadú i així, Colls i Molano seguien comandant la taula amb 4,5 punts, seguits de quatre jugadors a mig punt, un tal Jordi Álvarez (CE Santa Eugènia) de qui tornaré a parlar més endavant, Triadú, Ilenko i Jordi Garcia Estruch (CE Sabiñánigo), qui l’any 1984 havia jugat amb el desaparegut CE Girona, i amb qui vaig tenir ocasió de recordar escaquistes mítics d’aquell club.

Enfrontament Ismael Mola i MC Emili Colls. (Foto: Óscar Roqueta)
Enfrontament Ismael Molano (CE Montornès) i MC Emili Colls (CE Figueres)  (Foto: Óscar Roqueta)

 

A la sisena volta, hi va haver dos empats a les dues primeres taules, Colls-Triadú i Ilenko-Molano, fet que va propiciar que els perseguidors encalcessin els líders, cas de l’eugenienc Jordi Álvarez qui després de guanyar les dues darreres partides s’afegia als líders Colls i Molano, tots tres amb cinc punts. Més enrere, a la taula 7, enfrontament entre les revelacions del torneig, amb victòria del sub-16 Lázaro sobre el sub-14 Horta.

Adelito Ruiz (CE Blanes) campió dels majors de 65 anys, abans de començar la quarta jornada. (Foto: Jordi Álvarez)
Adelito Ruiz (CE Blanes) campió dels majors de 60 anys, abans de començar la quarta jornada. (Foto: Jordi Álvarez)

 

Dijous encaràvem la recta final del torneig amb tot per decidir quan faltaven tres rondes. A la taula 1. Jordi Álvarez empatava amb Ismael Molano després d’una partida en la que inclús el mòdul d’anàlisi es va avorrir perquè no va trobar ni una sola imprecisió. A la taula 2, l’olotí Lázaro va tenir contra les cordes el figuerenc Colls, qui va tirar de tècnica i experiència per arrencar un empat in extremis. Jordi Díaz (CE Platja d’Aro) s’afegia a la festa però va perdre contra el rus Ilenko tot i haver preparat a consciència un sistema original per sorprendre’l.

20597485_1496216897098527_3454211219035183711_n

Partida entre el rus Alexei Ilenko i Jordi Álvarez (CE Santa Eugènia) (Foto: Óscar Roqueta)

La vuitena volta s’iniciava amb el mateix trio de líders, Colls, Molano i Álvarez, que ja s’havien enfrontat entre ells. A la taula 1, Ilenko i Álvarez van jugar una partida molt rica en idees que es va saldar quan l’eugenienc va penetrar amb la dama a la posició enemiga però només hi havia taules per repetició de jugades. A la segona taula, Colls i Rex empataven i a la tercera Molano s’assegurava els millors desempats guanyant el sevillà Fernández. A la taula 15, Maria Vidal (CE Santa Eugènia) i Marta Palés (CE Gerunda) s’enfrontaven amb el campionat femení en joc. Al final, victòria de l’eugenienca.

 

La Maria Vidal (CE Santa Eugènia) campiona femenina de l'Obert. (Foto: Óscar Roqueta)
La Maria Vidal (CE Santa Eugènia) campiona femenina de l’Obert. (Foto: Óscar Roqueta)

 

La novena jornada s’encetava amb un sol líder, Ismael Molano, amb mig punt d’avantatge sobre els perseguidors, Colls, Ilenko (que s’enfrontaven entre ells), Álvarez i Lázaro. L’olotí Lázaro decidiria el campionat a la taula 1, en una partida molt llarga que va derivar en un final d’àlfils de caselles negres i peons per tot arreu. Els peons doblats de Molano al centre semblaven donar avantatge a Lázaro però no es veia la manera de treure’n profit. Álvarez ja havia guanyat a Biel Horta, després d’una partida força dura que no es va decidir fins que les torres del negre es van coordinar anul·lant l’acció de la dama blanca. L’expectativa de qui seria el campió va durar força estona. Si guanyava Lázaro hagués pogut ser campió perquè tenia millor desempat que Álvarez. Finalment, la partida no va progressar i Molano es va proclamar campió amb set punts, els mateixos que Álvarez però amb millor desempat. El pòdium el va completar el Mestre Català Emili Colls, amb 6,5 punts.

Maria Vidal rebent el trofeu a millora jugadora femenina acompanyada per Jordi Vidal, Jordi Sabrià i el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Girona, Manel Martín. (Foto: Jordi Álvarez)
Maria Vidal (CE Santa Eugènia) rebent el trofeu a la millor jugadora acompanyada per Jordi Vidal, Jordi Sabrià i el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Girona, Manel Martín. (Foto: Jordi Álvarez)

 

Els campions per edats, ordenats per edats i per alçades: el sub-16 Abel Lázaro, el sub-14 Biel Horta (CE Cassà), el sub-12 Jordi Olcina (CE Olot) i el sub-10 Pol Ortiz (CE Tres Peons) (Foto: Jordi Álvarez)
Els campions per edats, ordenats per edats i per alçades: el sub-16 Abel Lázaro (CE Olot), el sub-14 Biel Horta (CE Gerunda), el sub-12 Jordi Olcina (CE Olot) i el sub-10 Pol Ortiz (CE Tres Peons) (Foto: Jordi Álvarez)

 

Més informació del torneig i partides dels deu primers escaquers a http://chess-results.com/tnr276076.aspx?lan=2&art=1&rd=9&fed=CAT&flag=30&wi=821&group=A

Extens reportatge fotogràfic a càrrec d’Óscar Roqueta al Facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.885760858245321&type=1