Ahir diumenge ben d’hora es va disputar la novena i darrera jornada de la fase regular de la Lliga Catalana d’escacs. A la darrera crònica anunciava les possibilitats que tenia el primer equip de no perdre la categoria a la Segona Divisió Catalana: havíem de guanyar el Figueres B i esperar altres resultats. Fins ben entrada la tarda només sabíem que el CE El Masnou i el Gerunda B havien fet un 5 a 5 i així quedàvem empatats a punts amb els del Maresme però, sense tenir notícies de si el desempat ens era favorable, el descens directe encara era possible. Cap a quarts de vuit, a la web de la Federació anunciaven que el CE Tordera i l’AE Rubinenca també havien empatat a cinc i així la salvació directa ens era impossible per no poder atrapar els de Rubí. Finalment, vam saber que el desempat amb el CE Masnou ens era favorable gràcies a un quadre de la lliga que ens va fer arribar en Jordi Garcia Busquets del CE Gerunda. Haurem de jugar la promoció de descens així que ens mantindrem una setmana més amb la incertesa.

VICTORIA DEL PRIMER EQUIP (4-6) 

D'esquerra a dreta: Arnau Clot, Gerard Cano, Jordi Vidal, Simón Mogro, Salvador Alarcón, Joan Gallart, Jordi Barraca, Lluís Casanellas, Rex Torsten i Jordi Alvarez. (Foto: Xavier Buey)
D’esquerra a dreta: Arnau Clot, Gerard Cano, Jordi Vidal, Simón Mogro, Salvador Alarcón, Joan Gallart, Jordi Barraca, Lluís Casanellas, Rex Torsten i Jordi Alvarez. (Foto: Xavier Buey)


El Santa Eugènia A es va desplaçar a Figueres per jugar contra el segon equip local que la setmana anterior ja havia confirmat el descens directe. Així, van preferir reforçar el seu tercer equip i ens vam trobar amb tot d’il·lustres veterans del joc i vells coneguts. Ben aviat es van produir els primers empats. A la taula 1, el Mestre Català Lluís Casanellas entaulava amb Miquel Marull, i també Simón Mogro (3) amb l’Angel Cuevas,  Rex Torsten (5) amb Carles Trias i Jordi Barraca (7) amb Xavier Buey. Les victòries també matineres de l’Arnau Clot (4) sobre Roberto Carlos Alvarez (l’Alvarez bo perquè té un punt més d’Elo que jo) i de Salvador Alarcón (10) contra Laura Viñolas, ens posaven per davant en el marcador.

 

Salvador Alrcón va reforçar el primer equip amb victòria matinera. (Foto: Jordi Alvarez)
Salvador Alarcón va reforçar el primer equip amb victòria matinera. (Foto: Jordi Alvarez)

Després de l’empat de Jordi Vidal (8) amb Henry Jose Arambulo  ens posàvem amb quatre punts i mig, a només un de la victòria amb tres partides per disputar. Comptant que la meva partida l’havia de guanyar, Gerard Cano (2) va acceptar l’empat proposat per Joan Alonso.

Moment de la partida entre Gerad Cano i Joan Alonso. (Foto: Jordi Alvarez)
Moment de la partida entre Gerard Cano i Joan Alonso. (Foto: Jordi Alvarez)

 

A la meva partida, el veterà Carles Padrosa em va plantejar una Nimzo-índia molt agressiva que ben aviat va derivar en un final en el que jo tenia la parella d’alfils contra alfil i cavall i peons mòbils en els dos flancs.

 

Alvarez-Padrosa. Juga el blanc.

En la posició del diagrama, els companys d’equip després van suggerir la continuació 28: Axb6, Axd5 29. Axd8+, Rxd8 30. ed5 amb un final de reis que el mòdul Stockfish valora amb +1,2. La continuació que vaig escollir va ser: 28. Axb7, Cxb7 29. Axb6 (+2 segons Stockfish) comptant que l’alfil és superior al cavall perquè hi ha peons en ambdós flancs i el peó passat al flanc de dama em permetria d’entrar amb el meu rei al seu flanc de rei. El mòdul és més pragmàtic i aconsella de jugar 28. Ac4, que també guanya almenys un peó però conservant la parella d’alfils.

Amb aquest punt ja teníem la victòria i ens restava per saber el resultat de la partida entre Joan Gallart (9) i Leandro Alcaraz que finalment es va decidir a favor del figuerenc. 4 a 6.

 

DERROTA DEL SEGON EQUIP

El Santa Eugènia B tenia una remota possibilitat d’aconseguir una plaça  per la promoció d’ascens a la Preferent gironina. Amb algunes baixes per poder reforçar el primer equip, el B es va desplaçar a Banyoles per jugar contra el segon equip local on van perdre per 6 a 2, amb la meritòria victòria del jove Isaac Turón (Elo 1893) al primer escaquer contra Jaume Ruiz de Morales (Elo 2023). Els empats de Víctor Gala (4) i Alex Garcia (7) acabaven de sumar els dos punts dels nostres. Al final, el B ha acabat en cinquena posició després d’una bona temporada on han estat sempre en les primeres posicions empatats amb el campió, el CE Alt Empordà i el sots-campió, l’Olot B  amb qui van perdre els enfrontaments directes.

VICTORIA DEL TERCER EQUIP

 

D'esquerra a dreta, David Vela, Oscar Eduardo Roqueta, Jordi Sabrià, Joan Moles, Jose Garcia i Oscar Nahuel Roqueta.
D’esquerra a dreta, David Vela, Oscar Eduardo Roqueta, Jordi Sabrià, Joan Moles, Jose Garcia i Oscar Nahuel Roqueta.

A la fase final de la Segona Gironina, el Santa Eugènia C es va desplaçar fins a Banyoles on van derrotar el tercer equip local per 1,5 a 4,5  amb victòries de José García Castany (3), Joan Moles (4), Jordi Sabrià (5) i Oscar Nahuel Roqueta (6) i les taules de David Vela en el primer escaquer.

 

DERROTA DEL QUART EQUIP

Trayan Kostov i Enric Barraca a Llers.
Trayan Kostov i Enric Barraca a Llers.

En la mateixa fase final de la Segona Gironina, l’equip D del Santa Eugènia es va desplaçar a Llers on van perdre per 5 a 1 contra el Dotze Castells B , amb victòria del jove Hugo Barrientos en el quart escaquer.